ازدواج مجدد بعد از طلاق چگونه است؟
ازدواج مجدد بعد از طلاق
ازدواج مجدد بعد از طلاق، یک امکان قانونی و شرعی است که در صورت رعایت شرایط مشخص، به زنان این امکان را میدهد که با همسر سابق خود یا با یک فرد جدید، مجدداً ازدواج کنند. در اینجا به برخی نکات مهم در مورد ازدواج مجدد بعد از طلاق اشاره خواهیم کرد:
شرایط ازدواج مجدد
برای ازدواج مجدد بعد از طلاق، اهلیت ازدواج و عدم قرار گرفتن در دوران عده طلاق (مهلت مشروعی که پس از طلاق باید گذرد) از شرایط اساسی است. همچنین، مطالبات مالی مربوط به مهریه و شرایط دیگر نیز توسط طرفین باید تعیین شود.
نکاح دائم یا صیغه
زوجین میتوانند ازدواج مجدد را به صورت نکاح دائم یا صیغه انجام دهند. در نکاح دائم، ازدواج مشابه ازدواج اول انجام میشود و ممکن است با تعیین مدت زمان عقد و مهر معین باشد. در صیغه نیز، عقد موقت با تعیین مدت و مهر انجام میشود.
حقوق مالی مهریه
زن در ازدواج مجدد بعد از طلاق، همچنان حق مالی به عنوان مهریه دارد. این مهریه، نماد احترام و حق زن میباشد و باید به توافق طرفین بازگردد.
مدت زمان مجاز برای ازدواج مجدد
برای زنان، مدت زمان عده طلاق سه ماه است که پس از گذشت این مدت، میتوانند ازدواج مجدد داشته باشند. اما برای مردان، مدت زمان معین نشده و مانعی برای ازدواج مجدد وجود ندارد.
روانشناختی آمادگی
از نظر روانشناختی، پس از یک طلاق، ممکن است زمانی برای بهبود و ترمیم شخصیت طرفین نیاز باشد. برخی از متخصصان پیشنهاد میدهند که افراد پس از طلاق، مدتی به تنهایی و خلوت با خود را سپری کنند و از این زمان برای بهبود شخصیت و ارتقاء روانی خود بهرهمند شوند.
توافقات
قبل از انجام ازدواج مجدد، توافقات در مورد مسائل مالی، حقوقی، و زندگی خانوادگی باید با دقت بررسی و تعیین شود تا مشکلات آتی کاهش یابند.
از این رو، در انتخاب ازدواج مجدد بعد از طلاق، مهم است که طرفین به دقت به شرایط و توافقات مشترک پرداخته و به تصمیمی که با رعایت حقوق و تعهدات هر طرف انجام شود، برسند.
پس از بحث درباره شرایط ازدواج مجدد پس از طلاق از منظر قانون مدنی، حالا نوبت به توضیح نحوه انجام این امر میرسد. در این بخش از مقاله، قصد داریم درباره نحوه ازدواج مجدد پس از طلاق، با همسر سابق (در طی یا پس از انقضاء مدت عده) یا با یک شخص جدید، توضیحاتی ارائه دهیم.
آیا زنان باید پس از طلاق به مدت مشخصی صبر کنند تا بتوانند ازدواج مجدد داشته باشند؟
چگونه میتوانم برای ازدواج مجدد بعد از طلاق آمادگی روانی داشته باشم؟
نحوه ازدواج مجدد با شخص جدید پس از طلاق
برای انجام این اقدام، زن باید از شرایطی که در قسمت قبل توضیح داده شد، مانند عدم وجود مانع در مدت عده طلاق، اجازه پدر در صورت باکره بودن و سایر موارد، بهرهمند باشد.
سپس میتواند با فرد جدید که قصد ازدواج مجدد با او را دارد، به یک دفتر ازدواج مراجعه کرده و پس از مطالعه صیغه عقد توسط دفترخانه، تعیین مهر، اظهار ایجاب و قبول از سوی او و فرد جدید، و در حضور دو شاهد عادل مرد یا یک مرد و دو زن، اقدام به ازدواج کند.
نحوه ازدواج مجدد با همسر سابق پس از انقضاء مدت عده طلاق
در صورت پایان مدت عده طلاق، زن و مرد باید دوباره به دفترخانه مراجعه کرده و پس از تعیین مهر جدید و انعقاد صیغه عقد، در حضور شاهدان ازدواج، اقدام به ازدواج کنند.
نحوه ازدواج مجدد با همسر سابق در طول مدت عده طلاق
اگر زن در طول مدت عده طلاق به پایان برسد و تمایل به ازدواج مجدد با همسر سابق خود داشته باشد، اگر طلاق رجعی باشد و مرد رجوع کند یا اگر طلاق خلع بائن باشد و زن از بذل خود رجوع نماید و هر دو طرف اراده رجوع را اظهار کنند، کافی است که زن و مرد حداکثر تا یک ماه پس از رجوع، این اقدام را به دفترخانه اعلام کرده و نیازی به خواندن صیغه و تعیین مهر جدید ندارد.
مدت زمان ازدواج مجدد بعد از طلاق
زمانی که یک زن، پس از طلاق، قصد ازدواج مجدد با یک فرد جدید را دارد، اغلب به این سوال میپردازد که مدت زمان مورد نیاز برای ازدواج مجدد بعد از طلاق چقدر است؟
آیا قانون گذار در قانون مدنی، محدودیتی برای این مدت قرار داده است؟ آیا تفاوتی بین زنان باکره و زنان غیرباکره و یائسه وجود دارد یا خیر؟
برای پاسخ به این پرسشات، ابتدا باید در مورد عده طلاق و افرادی که ملزم به رعایت آن نیستند، توضیح دهیم. قانونگذار مدت عده طلاق را به مدت سه طهر یا سه ماه، پس از صدور صیغه طلاق تعیین کرده و ازدواج زنان در این دوره ممنوع اعلام کرده است. اما در ماده ۱۱۵۵ قانون مدنی، زن باکره که نزدیکی با همسر خود نکرده و زن یائسه، ملزم به رعایت عده طلاق نمیباشند.
بنابراین، به پرسش از این که مدت زمان ازدواج مجدد بعد از طلاق چقدر است، باید گفت که زنان باکره و یائسه بدون نیاز به رعایت مدت خاصی میتوانند پس از طلاق، مجدداً ازدواج کنند. اما زنان غیر یائسه و غیر باکره، حداقل باید مدت سه طهر یا سه ماه را صبر کنند تا بتوانند مجدداً ازدواج نمایند.
بسیاری از افراد به اشتباه اعتقاد دارند که زنان مطلقه، در ازدواج مجدد پس از طلاق، از حقوق مهر محروم میشوند یا حداقل میزان کمتری از آن به آنان تعلق خواهد گرفت. این تصور غلط را اصلاح کرده واضح میشود که مهریه یکی از حقوق مهم مالی زن در زندگی مشترک است، و وضعیت بیوه بودن، مطلقه بودن یا غیرباکره بودن، بر تعلق یا عدم تعلق آن تأثیر ندارد.
بنابراین، زنان میتوانند هر مقدار مالی که متعلق به آنها است و مورد توافق با مرد قرار گرفته باشد، را به عنوان مهریه خود انتخاب نمایند. نحوه پرداخت این مهریه نیز کاملاً به اختیار و توافق طرفین بستگی دارد و مطلقه بودن، هیچگونه تأثیری بر این مسأله ندارد، چرا که این انتخاب به متعهدانه توافق بین زن و مرد بستگی دارد و در قالب عندالمطالبه یا عندالاستطاعه صورت میپذیرد.
ازدواج مجدد با همسر سابق
پس از جدایی و طلاق، بسیاری از زوجین در خلوت خود به این نتیجه میرسند که با اصلاحات کوچک در نحوه تفکر و نگرش، همچنین یادگیری مهارتهای حل مسائل و بحران در زندگی زناشویی، میتوانند با همسر سابق خود زندگی خوب و آرامی داشته باشند. به همین دلیل، تصمیم میگیرند که پس از طلاق، دوباره با همسر سابق خود ازدواج کنند.
قانونگذار ازدواج با همسر سابق پس از طلاق را ممنوع ندانسته و زن و مرد میتوانند مجدداً پس از طلاق، با یکدیگر ازدواج کنند. همانطور که توضیح داده شد، اگر این ازدواج پس از پایان مدت عده طلاق صورت گیرد، نیاز به تعیین مهر جدید و خواندن مجدد صیغه عقد خواهد بود.
اگر تمایل به زندگی با همسر سابق در مدت عده طلاق اظهار شود، زن میتواند با ارائه بذل (فدیه) خود در طلاق خلع بائن رجوع نماید و مرد نیز با اظهار رجوع یا رجوع خود در طلاق رجعی، میتوانند بدون نیاز به تعیین مهریه جدید یا خواندن مجدد صیغه عقد، فقط با اطلاع رجوع به دفترخانه، به زندگی با یکدیگر بازگردند.
آیا زن بعد از طلاق میتواند صیغه شود؟
صیغه یا عقد موقت، یکی از انواع نکاح در قانون مدنی است که در آن، زن و مرد پس از تعیین مدت زمان عقد و مشخص کردن نوع و میزان مهریه، با خواندن صیغه محرمیت به فارسی یا عربی، توسط خودشان یا عاقد، به عقد موقت یکدیگر در میآیند و با هم، محرم میشوند. سوالی که مطرح است، این بوده که آیا زن بعد از طلاق میتواند صیغه شود یا خیر؟
در پاسخ به این پرسش، باید گفت که صیغه نیز یکی از انواع نکاح است و بنابراین، زن بعد از طلاق از همسر خود میتواند، پس از اتمام مدت عده طلاق، در صورتی که اهلیت انعقاد عقد موقت را داشته باشد و خودش و فردی که قصد صیغه با او را دارد، از شرایط ازدواج مجدد بعد از طلاق برخوردار باشند، اقدام به ازدواج با مردی به صورت موقت نماید.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد ازدواج مجدد بعد از طلاق، میتوانید به کانال تلگرام حقوق خانواده مراجعه کنید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی نیز آمادهاند تا با ارائه خدمات در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی ، به سوالات شما عزیزان پیرامون ازدواج مجدد بعد از طلاق پاسخ دهند.